fbpx
Претприемачки примери
pngГлобално истражување за претприемништвоpatpatПат кон кариераОпштествена одговорност на претпријатијаDear West

sadrija-trubljanin„Македонија е многу поволна земја за развој на земјоделството и колку повеќе луѓе се занимаваат со него, толку подобро“, вели Садрија Трубљанин од Долно Коњаре. По потекло е од Црна Гора и целиот свој живот се занимава со земјоделство. „Поседувам 5 хa сопствено земјиште, а 10 ха ги обработувам под концесија“, ни раскажува нашиот домаќин. „Одгледувам житарки, јачмен и луцерка. Во моментот чувам 15 молзни крави.

dragi-panevskiДраги Паневски целиот свој работен век го поминал во градежништвото. Неговото претпријатие, „Паневски - градба“ се занимава со трговија со градежни материјали, а во иднина планира да го прошири бизнисот и со изведба на градежни работи.

stojanovikВо селото Речица, Кумановско, покрај селскиот пат може да се забележи еден убаво среден двор, а тука се наоѓа куќата на семејството Станојковиќ. Од земјоделската механизација во дворот јасно се гледа дека се работи за семејство кое својата егзистенција ја обезбедува преку земјоделството. Сите членови на семејството се вклучени во работата. Најмногу одгледуваат пиперки.

slobodan-endzekievОдејќи кон патот за Богданци, од десната страна може да се види едно модерно здание каде е сместена фабриката за производство на прозорци и врати од ПВЦ „Ники Марјана”. Сопственикот на фабриката, Слободан Енџекиев, е горд што успеал во производствениот процес да го воведе стандардот ИСО 14001, највисок еколошки стандард. Според него, „Ники Маријана” е единствена во Македонија за производство на врати и прозорци која го има воведено овој висок еколошки стандард.

almir-hamzikАлмир Хамзиќ и неговата сопруга биле на печалба во Дубаи. Во една прилика виделе машина со која може да се гравираат дводимензионални и тридимензионални апликации на кристални коцки. Брачниот пар решил да се врати во Македонија, да набави таква машина и да започне сопствен бизнис. „Одлуката беше тешка”, се присетува Алмир, „сепак со сопругата решивме да се вратиме во родниот крај”. Машината ја набавиле во Кина.

vaso-jovanovskiВасо Јовановски од с. Галата, општина Врапчиште, прв пат ја користи можноста за заем од кредитната линија на МРФП. Со него, ја доградил шталата и поставил боксови за свињи.

“Откако останав без работа, морав некако да се снајдам. Така на почетокот купив неколку маторици и прасиња. Веќе седум години се занимавам со ова. Сега имам 6 маторици, 1 вепар и 30 мали прасиња. И децата и сопругата ми помагаат”, раскажува тој, не криејќи го задоволството од она што го постигнал.

rasim-dzemiliКако и секој друг жител од селото Пирок, општина Боговње, и Расим Џемили, 15 години поминал на печалба. Тој и неговото семејство имаат слаткарница во Загреб, но Расим се одлучи да се врати и да започне поинаков семеен бизнис, одгледување крави и телиња.