fbpx
Претприемачки примери
pngГлобално истражување за претприемништвоpatpatПат кон кариераОпштествена одговорност на претпријатијаDear West

cane-trpenoskiКога стигнавме во фабриката за производство на врати и прозорци од дрво “Молика” во Битола, Цане Трпеноски и неговиот брат облечени во работничка униформа веќе интензивно работеа заедно со нивните вработени. Оваа слика може да се види веќе 20 години, од кога го наследиле бизнисот од нивниот татко.

“Конкуренцијата од домашните преработувачи и производители е многу силна и затоа мора секој ден да се работи напорно”, вели Цане.

naumovskiФабриката за производство на текстилна облека, специјализирана за производство на долна облека, Тритекс трејд, работи со полн капацитет во новите простории коишто се обезбедени преку заемот на МРФП. Ратко Наумовски, сопственикот на фабриката, е во текстилната индустрија веќе 14 години. Лошата економска состојба го натерала да започне да се занимава со овој бизнис за да обезбеди опстанок за семејството. На почеток бизнисот бил семеен со само тројца вработени но, со напорна работа, Наумовски успеал да направи рентабилна фирма, која денеска има 100 вработени.